آرامستان ظهیرالدوله بستر ابدی بسیاری از چهرههای سرشناس ایرانی است. این آرامستان که در منطقه دربند قرار دارد، با پیشینهای که به دوره قاجار بازمیگردد، یکی از میعادگاههای علاقهمندان به فرهنگ و هنر است.
در ابتدای ورود به باغ، درختان درهمتنیده و هوای پاک این مکان هر فردی را مجذوب خود میکند. در سمت راست حدود ۲۰ تا ۳۰ قبر با فامیل افخمی وجود دارد. سنگ قبرها بسیار زیبا و هنرمندانه تراشیده شدهاند. آرامستان ظهیرالدوله که ملکی شخصی بوده، امروزه در میان بسیاری محبوب است. در ابتدای حیاط بهجز درختان پیچ در پیچ و سبز، قبرهایی دیده میشود که شاید به نظر بسیاری از ما آشنا نباشد؛ در حالی که بسیاری از آنها از بزرگان سیاست ایران هستند. بسیاری از آنها از ارتشیان، خلبانها و اشخاص سرشناس در دوران مختلف بودهاند.
دورتادور حیاط اتاقهایی وجود دارد که هماکنون بسته است. این اتاقها سابقا برای پذیرایی از مهمانان این گورستان استفاده میشد. قبر برجسته علی خان دولوی در مرکز این محوطه قرار دارد. در اطراف این قبر تا چشم کار میکند، سنگ قبرهای کوچک و بزرگی با نقش مخصوص اخوتیها واقع شدهاند. این افراد از اعضای اولیه این انجمن بودند و پس از فوت، مهمان این باغ شدند. قبرهای کوچک با یک کاشی و نام فرد مدفون، قبرهایی با آیاتی به خط کوفی، قبرهای بسیار قدیمی و قبرهایی که از گوشه و کنار آنها سبزههای بلندی بیرون زده است، فضای گورستان را زیباتر میکنند.
این قبرستان برخلاف قبرستانهای امروزی، از سنگهای بسیار خوشتراش تشکیل شده است. سنگها شبیه به یکدیگر نیستند. برخی به رنگ فیروزهای و برخی بهشکل ایستاده یا خوابیده هستند. برخی از قبرها برجسته هستند و نقوش زیبایی روی آنها حک شده است. قبرها با شخصیت شخص متوفی هماهنگی دارند و شکل سنگ قبر گویای حرفه وی در زمان حیات است. مقبره حسین صبا که شامل دو کتاب است یکی از زیباترین سنگ قبرهای این قبرستان محسوب میشود.
آرامستان ظهیرالدوله در میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیرالدوله قرار دارد. برای دسترسی میتوانید از مترو خط شماره یک (تجریش-کهریزک) استفاده کنید و در ایستگاه پایانی پیاده شوید. از ایستگاه مترو تا آرامستان حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی است. همچنین اتوبوسهایی که در پایانه تجریش توقف میکنند، میتوانند گزینههایی مناسب برای دسترسی به این مکان باشند. پس از پیاده شدن از این اتوبوسها، با حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی به آرامستان خواهید رسید.